(ÚLTIMA ACTUALITZACIÓ, DIVENDRES 3/04/20 A LES 16.30 H.)

Estem vivint un moment d’excepcionalitat on la millor cosa que podem fer es quedar-nos a casa (si les nostres obligacions ens ho permeten), així que aquí van un munt d’activitats i coses culturals gratuïtes per fer des de casa que de ben segur ens faran la nostra estada de confinament molt més entretinguda i lleugera.

Aquest recull s’anirà actualitzant a mesura que ens assabentem de noves coses per fer, de la mateixa manera, si alguna persona sap d’alguna activitat interessant que no surti en aquest llistat, fes-nos-la arribar al nostre correu electrònic casal@santjust.cat i l’afegirem. Entre tots i totes ho aconseguirem! #joemquedoacasa #casalchallenge #soccasaler #soccasalera

SI US AGRADA…

LA PARTICIPACIÓ

El confinament està fent que sorgeixin mostres de solidaritat a diari, hi ha molta gent que s’està oferint a fer la compra o portar el menjar a persones grans que viuen soles, a treure a passejar a la mascota o a parlar mitjançant videoconferència amb persones que es troben soles a casa. La web Frena la Curva facilita totes aquestes accions mitjançant un mapa interactiu on pots oferir-te a ajudar a aquelles persones que ho necessitin o buscar ajuda per alguna tasca que no pugueu fer.

DeAPlaneta, AtresMedia i l’ESCAC han creat el Festival de Microcurts #YoMeRuedoEnCasa . Tan sols haureu de pujar un microcurt de màxim un minut de duració i pujar-lo a Instagram, Facebook o Twitter amb el hashtag abans citat, entre els diferents premis que podeu guanyar hi han un any de cinema gratis, una televisió 4K, DVDs i suscripcions gratuïtes a plataformes. Podeu consultar les bases aquí.

El Zoom Festival d’Igualada estrenarà el Premi a la Millor Creació Audiovisual del Confinament en la seva 18a edició, que se celebra el novembre del 2020. El curtmetratge presentat haurà de ser d’una durada màxima de 15 minutos i gravat a casa durant el confinament.

O també podeu participar al 14è Concurs de Relats Curts que organitza TMB.

EL CINEMA (I LES SÈRIES)

El perfil d’Instagram @cuarentenafilmfestival ha organitzat un festival de microcurts gravats a casa durant el confinament.

La Directa ha sel·leccionat 7 dels seus documentals transformadors per passar el confinament.

La Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya ha creat el Petit ANIMAC a casa, una sel·lecció de curtmetratges infantils per poder veure gratuïtament des de casa.

Els cinemes Renoir, mitjançant el seu blog La gran ilusión, van pujant curtmetratges o recomanacions de pel·lícules que es poden veure gratuïtament.

El Festival Internacional de Cinema de Sitges ha creat al seu perfil de Youtube el Sitges Countdown, una sel·lecció de curtmetratges per passar la quarentena d’una manera més curta. Cada dia afegeixen un nou curt.

La distribuïdora de cinema Adso Films ha penjat gratuïtament a la seva web algunes de les seves pel·lícules de manera temporal. No són gaires però aniran posant més.

Si sou usuaris/es de qualsevol biblioteca de la Xarxa de Biblioteques de Catalunya, us podeu donar d’alta, amb el vostre carnet, a la plataforma eFilm, on gratuïtament podreu disposar d’un catàleg de més de 2000 pel·lícules, amb un màxim de 8 al mes i amb 72 hores per visualitzar cadascuna.

Si us agrada el cinema clàssic, a YouTube teniu a l’abast un munt de pel·lícules que han vençut els seus drets d’autor i ja son de domini públic o algunes pel·lícules més modernes i documentals que directament sempre ho han estat. Us deixem alguns llistats ja preparats: Cinema Clàssic, Anys 40-50-60, Joies del Cinema, Cinema Espanyol Clàssic, Clàssics del Cinema, Cinetel Multimedia, Documentalia i Legalment i gratuït. També es pot accedir gratuïtament a l’arxiu online de RTVE. I, a més, la Filmoteca Espanyola ha començat a compartir el seu material remasteritzat, de manera gratuïta, al seu canal de Vimeo, de moment amb una pel·lícula però ja aniran pujant més.

Les populars plataformes de vídeo online acostumen a tenir setmanes de prova gratuïtes però algunes han començat a donar contingut o més opcions de manera gratuïta. Coneixes totes les que n’hi han? Aprofita per donar-te d’alta a les que no tinguis i mira el seu contingut de manera gratuïta.
Rakuten TV dona un mes de prova gratuïta però, a més, té tota una secció Free amb pel·lícules i programes infantils gratuïts.
Movistar + Lite dona un mes de prova gratuïta, a més, han inclós més canals amb continguts infantils pel mateix preu.
Sky dona un mes de prova gratuïta.
FlixOlé dona 14 dies de prova gratuïta.
HBO dona 2 setmanes de prova gratuïta.
Apple TV + dona una setmana de prova o un any de prova gratuïta si et compres un dels seus dispositius.
Amazon Prime Video no dona cap temps de prova però amb la seva quota t’envien les seves comandes sense pagar despeses extres, i tenen supermercat també.
StarzPlay dona un mes de prova gratuïta.
Netflix actualment no dona cap temps de prova al nostre territori però potser ho tornen a fer properament.
Filmin tampoc dona cap temps de prova actualment però fa una promoció de dos messos pel preu d’un, encara que és una de les plataformes amb més contingut.
Disney + dona una setmana de prova gratuïta.

Si us agraden els documentals, l’arxiu de RTVE té un bon grapat al seu apartat, Somos Documentales.

VIATJAR

Ara que no ens podem moure de casa és quan més ganes tenim de sortir i de viatjar. Així que hi han webs que ens permeten creure per un moment que hem marxat una estona. Com la web del famós Caminito del Rey, el pas construit a les parets del congost dels Gaitanes a Màlaga que ha habilitat un recorregut 360º on poder gaudir de les seves vistes sense cansar-nos.

I si voleu demostrar quins són els vostres coneixements de geografia, les webs de Seterra o de Didactalia, us ajudaran a fer-ho a l’hora que us divertiu amb diferents jocs i proves als seus mapes interactius.

LA RÀDIO

A Sant Just tenim la sort que Ràdio Desvern continua amb les seves emissions informatives però si voleu escoltar emissores de qualsevol part del món, teniu Radio Garden, si cliqueu sobre un dels punts verds que veureu al globus terraqui, podreu sentir el que estan transmetent en aquell moment.

EL TEATRE, ELS MUSICALS I L’ÒPERA

El Grup Balaña ofereix diàriament a les 19.30h al seu perfil d’Instagram @grupbalana un espai on alguns dels seus artistes com Ricardo Darín, Miki Esparbé o Paz Padilla parlen i reflexionen sobre el teatre i l’entreteniment.

El col·lectiu Fango ha penjat gratuïtament al seu perfil de Vimeo la seva obra F.O.M.O.

#ElLiceuACasa, El Gran Teatre del Liceu, conjuntament amb el Teatro Real, han posat algunes de les seves òperes de manera gratuïta dintre de la plataforma My Opera Player, tan sols haureu de posar el codi OperaEnCasa per poder-les gaudir.

La companyia teatral La calòrica, ha compartit al seu perfil de Vimeo, algunes de les seves obres de teatre.

La Teatroteca és un servei gratuït del Centre de Documentació de les Arts Escèniques i de la Música amb més de 1500 obres de teatre gravades que s’han estrenat a Espanya des dels anys 70. Funciona com una biblioteca, quan llogues una obra, tens un parell de dies per veure-la.

El Teatre Lliure de Barcelona ha començat a compartir algunes de les seves obres de teatre al seu canal de YouTube sota el hashtag #LliureAlSofà però s’ha d’estar atent als horaris perquè estan per temps limitat (acostumen a avisar a les seves xarxes socials).

El Grup Focus, amb la col·laboració de TV3, han posat a l’abast del públic un parell de les seves obres de teatre televisades, Adossats i El fantasma de Canterville, i un parell de pel·lícules que adapten obres de teatre, El nom i Res no tornarà a ser com abans. Per la seva part, TV3, amb el seu servei de Televisió a la carta, també ofereix tot un plegat d’obres de teatre i òperes televisades a la col·lecció Teatre i Òpera.

El TNC, sota el hashtag #elTNCaCasa, ha donat accés a la seva biblioteca de manera gratuïta, on es poden llegir les seves obres representades.

El MET (Metropolitan Opera) ofereix gratuïtament cada dia i durant unes hores, a partir de les 19.30 h, una òpera internacional a través de la seva web o de la seva app.

I si sabeu anglès, la plataforma Broadway HD posa a la vostra disposició un munt d’obres de teatre i musicals de Broadway. Teniu 7 dies de prova gratuïta però doneu-vos després de baixa o us cobraran la quota.

LA MÚSICA

Voleu aprendre a tocar un instrument? Alguns músics estan aprofitant aquest confinament per donar classes virtuals gratuïtes a les xarxes. A Instagram, la banda d’indie rock Hinds (nom del perfil @hindsband) està pujant tutorials per tocar la guitarra i el músic Luis Mas (@luismasmusic) dona classes bàsiques de piano. A YouTube, el músic Pancho Varona també està donant classes de guitarra al seu perfil. No dubteu en avisar-nos si us entereu de més!

Un parell d’empreses fabricants d’Apps musicals han posat temporalment les seves creacions més importants de manera gratuïta. Tal és el cas de Minimoog Model D Synthesizer de Moog Music que podeu adquirir aquí si teniu un terminal iOS. O l’empresa Korg que ha posat el seu Kaossilator per clients d’iOS i d’Android.

Ja coneixeu el perfil d’Instagram més de moda durant aquests dies? El perfil @stay.homas està format per dos músics del grup Búhos i un de Doctor Prats que comparteixen pis i estan pujant cançons diàries durant aquests dies de confinament que s’han convertit en virals ràpidament. Ja els seguiu?

L’Auditori ha posat a l’accés del públic alguns dels seus concerts sota el hashtag #LAuditoriACasaTeva

També hi han un munt de concerts acústics i festivals que s’estan duent a terme aquests dies:

Del 16 al 27 de març es pot gaudir del Cuarentena Fest, on més de 50 artistes oferiran concerts de manera gratuïta des de diferents plataformes i xarxes socials.

A les xarxes sociales del Vida Festival es pot gaudir durant aquests dies del #VidaAtHome on es podran veure càpsules gravades i petits concerts d’alguns dels seus artistes.

Cada cap de setmana té lloc als perfils de diferents artistes el #YoMeQuedoEnCasaFestival, s’ha de seguir el hashtag per conèixer els dies i hores d’actuació de cadascún/a.

Del 16 al 27 de març tindrà lloc també a Instagram l’ @streamingfestival amb més de 50 artistes.

El @mantitafest va tenir lloc del 17 al 21 de març també amb un bon munt d’artistes actuant a Instagram i ja estan mirant noves dates.

Un altre festival és el @micasaesfestival també a Instagram, on cada dia van actuant diferents artistes.

A més, cada dia a Instagram s’anuncien diferents concerts al perfil @conciertosyomequedoencasa i, també, diferents artistes de manera individual van oferint petits concerts acústics als seus perfils, així que no deixeu d’entrar als perfils dels grups que més us agradin, si no els veieu en directe, molt possiblement els hagin guardat perquè els veieu en un altre moment.

I si sabeu una mica d’anglès, la versió anglesa de la web Ticketmaster s’encarrega d’anar avisant de concerts gratuïts online d’artistes més internacionals.

L’ART

Accés gratuït a la Biblioteca Digital Mundial de l’Unesco.

Els museus no s’han quedat enrere i hi han un munt que ofereixen visites virtuals o recorreguts específics per algunes de les seves obres. Com, per exemple, MACBA, CCCBCSA La tabacalera, Museo Arqueológico Nacional, Museo del Prado, Hermitage Museum, Rijksmuseum, Louvre, Uffizi Gallery, MOMA, British Museum, Museu Picasso, Museo Sorolla, Museo Rodin, Fundación César Manrique, Museo Chillida Leku, Fundació Joan Miró, Fundació Antoni Tàpies, Museus DalíMaravillas de Andalucía, Museum of Youth Culture, Museo Thyssen, Museo Reina Sofía.

ELS JOCS I ELS VIDEOJOCS

L’empresa Simulacre Vuit ha fet un Escape Room Virtual on podem jugar gratuïtament des de casa, es diu Hora 26 i per una vegada, el temps no serà un problema. A més, informen que estan treballant per fer un altre escape room virtual pensat per a famílies. Ja us avisarem quan ho facin…

Si teniu petits a casa segur que us vendran molt bé aquestes webs amb jocs per fer des de casa, PBS Kids,  Highlights Kids o Seussville.

Voleu fer un Escape Room virtual, gratuït i amb molt sentit de l’humor? Les empreses The Paradox Room i Exit Room Escape et porten aquest… Apocalipsis higiénico, tan sols necessitareu un ordinador amb connexió a internet, paper i llapis. Animeu-vos!!

A la web Ludoteka es poden jugar en xarxa a un munt de jocs clàssics de taula i de cartes.

També podeu accedir al llistat de The Internet Archive amb més de 2500 videojocs clàssics de PC gratuïts.

Del 18 al 23 de març es celebra el Festival de Jocs d’Steam on es poden jugar a un munt de demos i videojocs de manera gratuïta.

A més, les botigues online de les més conegudes videoconsoles estan oferint molts videojocs de manera gratuïta.

ELS LLIBRES I ELS CÒMICS

Si teniu petits a casa, aquí van uns quants contacontes en línia, Mil Cuentos, Cuenta Cuentos Salvat, Cuentacuentos.

Moltes revistes estan treient les edicions del proper mes d’abril de manera online i completament gratuïtes, una oportunitat perfecta per donar una ullada a un munt de revistes sense gastar-nos un euro, com per exemple Mondo Sonoro,  Condé Nast Traveler, Vanity Fair, Vogue, GQ o AD.

#KeepReadingACasa, L’editorial Grup 62, ha posat part de la seva col·lecció de llibres en descàrrega gratuïta fins el 31 de març.

Cada matí, a partir de les 11 h, el perfil d’Instagram @trastadasdemama fa un contacontes pels més petits de la casa.

Storytel és una plataforma d’audiollibres i llibres electrònics amb més de 100000 títols i a més ofereix 14 dies de prova gratuïta quan us feu la vostra compte.

La plataforma d’Amazon també permet descarregar llibres electrònics i còmics, molts dels quals els pots aconseguir de manera gratuïta.

El dibuixant Torres ha compartit de manera gratuïta un enllaç on veure alguns dels seus còmics.

A la web El Vosque es poden veure també de manera gratuïta diferents còmics.

L’escriptor Blas Ruiz Grau està compartint de manera gratuïta alguns dels seus llibres mitjançant un enllaç.

L’escriptor Juán Gómez Jurado está compartint gratuïtament la seva novel·la El paciente.

El dibuixant Vicente Cifuentes està compartint la seva obra Murderville.

ESTAR EN FORMA

El perfil d’Instagram @betagroovebcn dona classes obertes d’Afro Fusion a la seva compte.

El perfil d’Instagram @willysoultrainer va pujant consells per mantenir-se en forma des de casa i fa classes en directe puntualment.

El perfil d’Instagram @fit_flava ofereix classes obertes de Zumba, els dilluns, dimecres i divendres a les 12 h.

El perfil d’Instagram @prowellness ofereix sessions gratuïtes per fer exercicis des de casa.

El perfil d’Instagram @borjayogayterapia ofereix classes obertes de Ioga i Meditació, els dilluns, dimecres i divendres a les 19 h.

Els perfils d’Instagram @atacadas i @balletfit_es ofereixen classes en directe de Ballet Fit, una barreja de zumba i ballet.

Els gimnasos més coneguts, com @duetfit, @clubsdir, @duetsports, també s’han sumat a aquestes iniciatives i ofereixen classes obertes senceres a als IGTV dels seus respectius perfils d’Insgram.

I el perfil de YouTube de Gym Virtual també ofereix classes senceres amb diferents exercicis i rutines per fer des de casa.

LA MÀGIA

L’humorista Luis Piedrahita, al seu perfil d’Instagram @piedrahitaluis, ensenya trucs de màgia per a pares i mares, així podran deixar a la seva canalla bocabadats.

LA CULTURA (EN GENERAL)

Si seguiu el perfil d’Instagram @la_cultura_a_casa podreu estar al dia de moltes més propostes gratuïtes que van sorgint diàriament a aquesta xarxa social.

LA SALUT

Sabem que aquests dies seran complicats de passar i és per aquest motiu que hem cregut convenient fer tot aquest llistat i anar actualitzant-lo, però si teniu problemes d’ansietat, no podeu dormir o creieu que necessiteu fer una consulta a un especialista, Prensa Ibérica i Grupo Zeta han creat una consulta online que us permetrà rebre resposta d’un/a psicòleg/a de forma ràpida i segura. Ànims!

El perfil d’Instagram @theholisticconcept també va pujant píndoles amb consells per gestionar millor l’estrés i l’ansietat des de casa.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY